Bursita inghinala. Prezentare scurta
Conținutul
Pentru ca de la una dintre aceste activitati m-am molipsit cu ceea ce se numeste bursita iliopsoasului, afectiune despre care recunosc ca nu auzisem pana acum.
Insa nici prin cap nu mi-a trecut ca durerea persistenta cu care traiesc de cateva luni se datoreaza acestei probleme medicale. Realitatea este ca atunci cand faci sport la un nivel ceva mai sus de cel recreativ, te lovesti de tot felul de probleme mai mari sau mai mici.
De-a lungul anilor am avut tot felul de dureri, inflamatii, traumatisme, intinderi.
Partea buna este ca n-au fost atat de grave incat sa imi afecteze starea de sanatate pe termen lung. Inflamatiile diverselor parti moi, prin asta intelegand muschi, ligamente, tendoane, burse, periost, sunt foarte frecvente la cei care practica sporturi cu miscari repetitive, asa cum este si alergarea.
In urma cu ceva timp am inceput sa simt o durere la baza coapsei, in zona inghinala si spre sold. Nu i-am dat importanta.
Intre timp, a mai intervenit un eveniment neplacut in viata mea — am cazut de pe un scaun. Cert e ca durerea s-a accentuat cu timpul, cu sau fara legatura cu acel accident.
Bursita iliopsoasului – din placerile vietii de alergator
Partea proasta este ca la un moment dat am inceput sa ma ingrijorez, pentru ca nu mi-am mai adus aminte bine daca durerea a aparut inainte sau dupa accident. O durere care bursita inghinala dupa un traumatism acut are sanse mai mari sa fie mai grava si mai urgenta decat una oarecare, datorata suprasolicitarii.
Tratament Bursita este inflamatia bursei determinata de uzajul repetitiv, trauma, infectie sau boli inflamatorii sistemice. Bursa este un sac cu lichid care protejeaza capetele articulare ale oaselor si se suprapune muschilor sau intre oase si tendoane, piele.
Asa ca m-am decis dupa n-spe antrenamente facute cu dureri si 2 semimaratoane alergate in conditii de concurs… da, stiu, nu sunt un exemplu bun, voi sa nu faceti ca mine sa merg in sfarsit la un amic specialist in medicina sportiva si sa ii cer parerea avizata. Asa ca am mers sa fac un RMNcu emotiile de rigoare, pentru ca nu puteam sa nu ma gandesc la varianta in care ar fi descoperit ceva grav, care m-ar fi putut tine departe de sport.
De luat masa Prezentare generală Inghinala este zona în care se întâlnesc coapsa superioară și abdomenul inferior. Articulația șoldului se găsește de-a lungul aceleiași linii sub inghinală. Deoarece partea anterioară sau frontală a șoldului și a inghinalei se află aproximativ în aceeași zonă, durerea inghinală și durerea anterioară a șoldului se întâmplă adesea împreună. Uneori, durerea începe într-o parte a corpului și se răspândește în alta. Aceasta se numește durere radiantă.
RMN-ul este o experienta interesanta, zgomotoasa si claustrofobizanta. Insa transeaza problema. In cazul meu aratat ca exista o lama de lichid la nivelul bursei iliopsoasului, adica in zona in bursita inghinala acest muschi se insera pe femur. Bursa este un sac cu lichid care protejeaza capetele articulare ale oaselor si se suprapune muschilor sau intre oase si tendoane, piele.
Navigare principală
Acesti saci sinoviali sunt plini cu o cantitate minima de lichid pentru a facilita miscarea in timpul contractiei musculare. Bursele profunde, cum sunt cele subacromiale sau ale iliopsoasului sunt localizate in fascie. Oamenii au aproximativ de burse.
Bursita este inflamatia bursei determinata de uzajul repetitiv, trauma, infectie sau boli inflamatorii sistemice. Bursa iliopsoasului, cea bursita inghinala mare din corp, se afla intre tendonul iliopsoasului si trohanterul mic, extinzindu-se peste muschiul iliac. Bursita iliopsoasului este asociata cu patologia coapsei: artrita reumatoida, osteoartrita sau leziuni recreationale in alergat. Durerea iradiaza pe fata anteromediala a coapsei pina la genunchi si este mai intensa in extensie, adductie si rotatia interna a coapsei.
Meniu cont utilizator
Tipic durerea se agraveaza in citeva saptamini sau luni, si este unicul simptom prezent. Sensibilitatea apare sub ligamentul inghinal si lateral de artera femurala. Descrierea mi se potriveste perfect, iar RMN-ul a aratat exact locul unde este problema. De ce povestesc toate aceste lucruri — pentru ca ar putea fi utile vreunui coleg alergator, nu neaparat ca sa se autodiagnosticheze, ci ca sa afle ca exista astfel de probleme, ca se pot descoperi cu ajutorul unui specialist si ca necesita atentie.
Preventia bursitei Bursita Bursita este o inflamatie cronica sau acuta, care afecteaza bursele - acei mici saculeti care contin lichid de la nivelul articulatiilor, saculeti care au rolul de a facilita miscarea si a reduce frictiunea dintre suprafetele componentelor articulare oase, tendoane si muschi. Bursita se manifesta atunci cand bursele se inflameaza, limitand capacitatea de miscare. Afla, in cele ce urmeaza, din ce cauze apare bursita, ce tipuri exista, care sunt simptomele, dar si cum se trateaza bursita si cum poate fi prevenita. Ce este bursita: tipuri Bursita reprezinta o inflamatie acuta sau cronica a bursei seroase.
Tratamentul este destul de nesatisfacator, in sensul ca oricare dintre noi ar vrea sa ia 3 zile cate o pastila, tratament redus al articulațiilor genunchiului sa unga cu crema de galbenele zic si eu… si durerea sa treaca instant.
Doar ca nu se intampla asa. Aceste inflamatii dureaza mult si se vindeca destul de greu. In primul rand trebuie sa le lasi sa se vindece, deci e nevoie de repaus… Asta e cel mai scarbos aspect. Nu sunt un exemplu bun la acest capitol.
Cauzele bursitei articulației șoldului
Daca nu te opresti exista mai multe riscuri: sa se prelungeasca durata de vindecare, sa faci antrenamente de proasta calitate, sa dezvolti probleme in alte zone te doare in soldul drept, asa ca bursita inghinala calca prost pe genunchiul stang… dau un exemplusau mai rau, sa comprime vena femurala, nervul femural si alte chestiuni in zona.
In afara de repaus, este indicata crioterapia, adica sa pui gheata pe zona respectiva. Se mai face tratament local si sistemic cu antiinflamatoare nesteroidiene si steroidiene. Deci pe scurt: repaus, gheata si antiinflamatoare de preferat la indicatia unui medic.